Sonia Delaunay

Sonia Delaunay (1885-1979), nascuta intr-o familie de evrei in Ucraina, se muta la Paris in 1905, unde se inscrie la Académie de la Palette. In 1909 incheie o casatorie de convenienta cu criticul de arta Wilhelm Uhde, care ii organizeaza prima expozitie personala in cadrul galeriei de pe strada Notre-Dame-des-Champs, iar ea nu isi va mai expune lucrarile pana in 1953. Pe pictorul Robert Delaunay il intalneste in 1907 si, dupa ce divorteaza de Uhde, se casatoreste cu el in 1910.
Ca si sotul ei, devine convinsa de faptul ca modernitatea poate fi exprimata mai bine printr-un joc de armonii coloristice si disonante, care raspund ritmurilor vietii urbane moderne. Pentru cei doi Simultanismul reprezenta esenta modernismului, implicand o unitate a formelor abstracte, a culorilor si a miscarii.
In 1912, Robert Delaunay experimenta o teorie a simultaneitatii bazata pe folosirea luminii pentru a unifica contrastele culorilor (Simultaneous Windows, 1912), iar Sonia producea obiecte prin care aplica aceasta teorie (Simultaneous Contrasts, 1912). Criticul Michel Hoog a sugerat faptul ca Sonia, prin crearea unor lucrari bogate din punct de vedere coloristic, cum ar fi Bal Bullier (1913), l-ar fi indreptat pe sotul sau catre posibilitatile creative ale culorii, influentandu-i scrierile teoretice.

527931_3095172660024_1711423208_n

Sonia si Robert au petrecut anii razboiului in Spania si Portugalia. Sonia a trecut de la lucrari orfiste monumentale la textile si design, pentru a se intretine, dupa pierderea averii personale in timpul revolutiei ruse, pe cand sotul sau isi urma cariera de pictor si teoretician in cadrul artei abstracte.

Departarea Soniei de pictura s-a datorat si dorintei de a pune pe primul loc cariera sotului, apropiindu-se mai mult de lucrul cu textile si broderie. Astfel, a inceput sa decoreze coperte de carţi, afise, abajururi, cortine si alte obiecte, pentru casa sa. Sonia se decide sa gaseasca o piata pentru lucrarile sale de arta aplicata, iar prima oportunitate s-a ivit datorita lui Serghei Diaghilev. Prin intermediul lui Diaghilev, Sonia a fost prezentata membrilor proeminenti ai societatii spaniole si, cu sprijinul unei banci engleze, si-a deschis un mic shop, prin care a introdus design-ul modern in Spania. Ea a avut succes in artele aplicate inainte de razboi si a continuat sa aduca contributii importante in acest domeniu de-a lungul carierei sale.
In 1921, cei doi se intorc la Paris, unde sunt absorbiti de miscarea Dada.
Dupa moartea sotului sau, Sonia si-a continuat cariera de pictor si s-a dedicat consolidarii operelor si lucrarii teoretice ale lui Robert Delaunay.
In 1964 a donat 117 lucrari realizate de ea si sotul sau Muzeului National de Arta Moderna din Paris.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s