Stereoscopia. Vedere din Boston, c. 1860

46182_3859453686572_1921663960_n

Vedere din Boston, c. 1860
[vedere stereoscopica timpurie]

Stereoscopia (3D) este o un procedeu de inregistrare si redare a imaginii, care permite reconstituirea tridimensionala a subiectului fotografiat sau filmat.
In anul 280 Euclid a fost primul care a recunoscut faptul ca profunzimea perceptiei este obtinuta atunci cand fiecare ochi primeste, simultan, una sau doua imagini disimilare ale aceluiasi obiect. In 1584 Leonado da Vinci studia perceptia profunzimii si realiza picturi si desene care dovedeau o clara intelegere a umbrelor, texturii si proiectiei punctului de vedere. In jurul anului 1600, Giovanni Battista della Porta a creat primul desen 3D bazat pe notiunile lui Euclid, iar in 1611 Kepler publica Dioptrice, care includea o descriere detaliata a proiectiei teoriei vederii stereo.
Regina Victoria, pe cand vizita Targul Universal din Londra, in 1851, a fost entuziasmata de fotografia tridimensionala, astfel incat aceasta a devenit foarte populara.
In 1833, Sir Charles Wheatstone a venit cu ideea prezentarii unor imagini usor diferite celor 2 ochi, folosind un aparat pe care l-a denumit oglinda stereoscopica reflectoare. Vazute stereoscopic, cele 2 imagini sunt combinate la nivelul creierului producand perceptia unei profunzimi 3D. Stereoscopul Brewster, inventat de catre scotianul Sir David Brewster [inventatorul caleidoscopului] in 1849, a stimulat productia in masa a fotografiei stereoscopice.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s