Sa dam frau liber creativitatii!

PrintCreativitatea este acea capacitate a omului de a crea lucruri/idei noi, care ne ajuta sa materializam imaginatia, sa percepem lumea in noi perspective, sa descoperim acele tipare ascunse, sa cream conexiuni intre lucruri aparent divergente, sa gasim solutii inedite.In momentul in care imaginatia nu este pusa in practica, ramane doar imaginatie, un vis, care te face sa te intrebi: “ce-ar fi/fi fost daca?”.

Pornind de la aceasta idee, consider ca, ceea ce lipseste cel mai mult din sistemul nostru de invatamant este aceasta punere in practica, totul rezumandu-se la invatare, mecanica de cele mai multe ori, acumulare de cunostinte din diferinte domenii, fara a tine cont, insa, de ceea ce ar putea sa stimuleze imaginatia, de pasiunile si interesele personale ale fiecaruia. Datoria noastra este sa dezvaluim copilului posibilitatile existente, sa ii deschidem acele portite catre diverse zone de cunoastere si sa il lasam sa aleaga. Copilul stie, chiar daca nu ne dam intotdeauna seama, sa aleaga ceea ce ii place si ceea ce vrea sa faca. Din acest punct de vedere, un mare avantaj al perioadei in care traim este posibilitatea de a experimenta, de la o varsta frageda, in cadrul diverselor ateliere propuse de numeroasele organizatii destinate dezvoltarii personale a copilului.

Dezbaterea cea mai mare, in momentul prezent, se refera la temele pentru acasa, motivate ca o dorinta a parintilor pentru copiii lor sau ca un studiu necesar in vederea dezvoltarii intelectuale a copilului si o implicare a parintilor in procesul de invatare. Cealalta tabara considera ca aceste teme ocupa, nejustificat, din timpul liber al copilului. Intr-adevar, copilul trebuie sa fie “copil”, sa “copilareasca”, sa se bucure de jocul afara cu prietenii, sa se destinda, sa citeasca ce poveste vrea el, sa se plimbe si sa descopere lumea. Nu este corect sa il impovaram cu si mai multa scoala dincolo de portile acesteia. Ar trebui sa fie o delimitare intre scoala care este foarte teoretica si timpul petrecut acasa cu parintii sau prietenii. Iti aduci aminte, tu, adultule, cum stateai lipit de geam cand erai mic sperand sa poti iesi afara, cand trebuia sa faci exercitii la matematica sau compuneri la romana? Ce ar fi daca in momentul in care ajungi acasa  dupa o zi grea la munca sa descoperi ca trebuie sa lucrezi suplimentar, acasa? Copilul nu este cu mult diferit, si el oboseste la fel ca noi, chiar daca energia lor pare infinita si se manifesta diferit.

Schimbarea mediului ajuta creativitatea sa se desfasoare. Omul are nevoie de un mediu pozitiv si stimulant, iar in timpul somnului, creierul isi face un necesar “update”.Nu poti sa devii creativ la comanda, creativitatea este un proces indelungat care necesita timp, expunerea la medii si tipuri de informatii diferite, activitati diferite fata de cele obisnuite, rutiniere. Cunostintele acumulate la scoala sunt un punct de pornire, o baza de cunostinte, insa nu iti pot impune un fel de a gandi, pe care ti-l dezvolti singur, questionand, experimentand, explorand.

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s