Lyubov Popova

292167_3106879552689_716860277_nLyubov Popova (1889-1924) s-a născut într-o familie bogată: tatăl era un renumit negustor de textile şi patron al artelor, iar mama provenea dintr-o familie cultivată. Lyubov a avut 2 fraţi: Sergei şi Pavel, şi o soră: Olga, Pavel fiind păstrătorul moştenirii artistice a surorii sale. Lyubov a crescut cu un mare interes pentru artă, în special pentru pictura renascentistă. La vârsta de 11 ani a început să ia lecţii private de artă. În 1907 studia cu Stanislav Zhukovsky şi în 1908 cu Konstantin Yuon şi Ivan Dudin.
ÎIn cursul călătoriilor sale din perioada 1909 – 1911, a văzut lucrările lui Mikhail Vrubel în Kiev, vechi biserici şi icoane ruseşti în Pskov şi Novgorod, şi arta Renaşterii timpurii în Italia. În 1912, Popova lucra în studioul Tower din Moscova, cu Vladimit Tatlin şi Ivan Aksenov şi a vizitat colecţia impresionistă a lui Sergei Shchukin.
Iarna 1912-13 a petrecut-o în Paris, unde a lucrat pentru Henri Le Fauconnier, Jean Metzinger şi André Dunoyer de Segonzac la La Palette şi i-a cunoscut pe Udaltsova, Archipenko şi Zadkine. În 1913 s-a întors în Rusia, iar în anul următor a făcut o nouă călătorie în Franţa şi Italia, familiarizându-se cu futurismul.

Printr-o sinteză a stilurilor, Popova a dezvoltat ceea ce a numit: arhitectonica picturală. După explorarea impresionismului, în 1913, a început să experimenteze ceea ce s-a numit „cubo-futurism”, o fuziune intre influenţa franceză şi cea italiană, fiind preocupată de forma cubistă şi reprezentarea mişcării.


Între 1914 şi 1915 casa sa din Moscova a devenit loc de întâlnire pentru artişti şi scriitori. După 1915 stilul său nonfigurativ dezvăluie influenţa picturii de icoane.
A participat la numeroase expoziţii ale avangardei ruse.
În 1916 s-a alăturat grupării Supremus, organizată de Kazimir Malevich, fondatorul Suprematismului.

La începutul anului 1917, în paralel cu lucrările sale suprematiste, începe să se concentreze şi asupra designului textil şi să realizeze carţi şi afişe.


Între 1921-24 Popova devine implicată în proiecte constructiviste, uneori în colaborare cu Varvara Stepanova, arhitectul Alexander Vesnin şi Rodchenko, realizând şi decoruri de teatru, design vestimentar, carte, porţelan şi costume.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s