Vera Mukhina

VERA MUKHINA (1889-1953) născută la Riga în 1889, a fost un sculptor rus renumit. Tatăl său a încurajat-o de timpuriu să ia lecţii de desen. După terminarea şcolii, se stabileşte la Moscova une studiază în atelierul pictorului peisagist K. Yuon, 1909-1911, după care cu mai puţin academicul Machkov, 1911-12. Vera îşi termină studiile la Paris, unde frecventează Academia Grande Chaumière şi urmează cursurile sculptorului Bourdelle. În Italia va explora arta şi sculptura Renaşterii.
La întoarcerea în Moscova, după declanşarea primului război mondial, Vera lucrează o perioadă ca asistent scenografic pentru Alexandra Exter la teatrul Karmeny. De asemenea, a lucrat ca infirmieră într-un spital militar. În 1917 îl întâlneste pe viitorul soţ, Alexei Zamkov, chirurg militar, cu care se căsătoreşte în anul următor. Zamkov devine modelul său preferat, un soţ devotat şi partener loial.
Primele sale lucrări sunt influenţate de cubism. După revoluţia din octombrie 1917, Vera participă la materializarea planului lui Lenin în ceea ce privea propaganda monumentală, iar în anii 1920 devine unul dintre sculptorii cei mai importanţi din Uniunea Sovietică şi figură de bază a realismului socialist, atât ca stil, cât şi ca ideologie. Înclinarea sa către un dinamism puternic şi dragostea pentru masiv şi solid, dar şi asimilarea numeroaselor concepte artistice fac din Mukhina o personalitate marcantă a artei realiste ruse.
Între 1941 şi 1952, Vera a câştigat de 5 ori Premiul Stalin, iar în 1943 a fost numită Artistul Poporului U.R.S.S.
A murit în 1953, la vârsta de 64 de ani, fiind înmormântată în cimitirul Novodievitchi.

574773_3107616371109_857745955_n

Potrivit legendei, paharul sovietic cu 14 feţe a fost creat de sculptoriţa Vera Mukhina.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s