Valentine’s Day

Valentines-Day-love-romance-heart-fingers-Valentines-Day-love-romance-heart-fingers2În fiecare an, în data de 14 februarie, în America şi nu numai, se sărbătoreşte “Valentine’s Day”, ziua îndrăgostiţilor. Istoria acestei zile, precum şi cea a patronului său – Sf. Valentin este învăluită în mister.

Biserica catolică recunoaşte cel puţin 3 sfinţi numiţi Valentin sau Valentinus, care au fost martirizaţi. Într-una dintre legende este menţionat faptul că Valentin era un preot din secolul al III-lea, în Roma. Când împăratul Claudius II a interzis căsătoria bărbaţilor tineri, susţinând că bărbaţii singuri sunt mult mai buni soldaţi decât cei care au o familie. Valentin, realizând nedreptatea acestui decret, a continuat să cununeze tinerii îndrăgostiţi în secret. Când a aflat de faptele sale, Claudius a ordonat să fie condamnat la moarte. Alte poveşti sugerează faptul că Valentin ar fi fost ucis datorită încercărilor sale de a ajuta creştinii să evadeze din închisorile romane, unde erau bătuţi şi torturaţi. Potrivit unei legende Valentin aflat la închisoare ar fi trimis prima scrisoare de dragoste unei tinere de care era îndrăgostit, posibil fiica temniţarului, care îl vizita adeseori. Înainte de a fi ucis ar fi scris “From your Valentine”, o expresie care se foloseşte si azi.

În evul mediu, Valentin devine unul dintre cei mai populari sfinţi în Anglia şi Franţa.

Unii cred că Ziua îndrăgostiţilor este celebrată pentru a comemora moartea lui Valentin, însă alţii cred că biserica creştină a decis să o sărbătorească la jumătatea lui februarie pentru a “creştiniza” sărbătoarea Lupercaliei, festival al fertilităţii dedicat Faunului, zeul roman al agriculturii, dar şi celor doi fondatori ai Romei, Remus şi Romulus. La sfârşitul secolului al V-lea papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sfântului Valentin. În timpul evului mediu, în Anglia şi Franţa se considera că 14 februarie era începutul împerecherii păsărilor şi a fost declarată ca zi a dragostei. După 1400 apar primele felicitări de dragoste scrise.

Cea mai veche poezie de dragoste aparţine ducelui de Orleans, Carol, în 1415, şi este adresată soţiei sale, pe când era ţinut prizonier în Turnul Londrei.

În România, sărbătoarea tradiţională dedicată dragostei este Dragobete – 24 februarie, deşi a fost preluată, de câţiva ani deja, şi sărbătoarea de Valentine’s day.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s