Alhazen si camera obscura

419567_3816490932530_690689370_nAl-Haitham (965-1040), cunoscut în lumea occidentală ca Alhazen, este considerat a fi părintele opticii moderne.
Al-Haitham a realizat experimente având ca subiect propagarea luminii şi a culorilor, a iluziilor optice şi reflexiilor. A examinat refracţia razelor de lumină prin mediile transparente (aer, apă) şi a cercetat legile refracţiei. De asemenea, a făcut primele experimente asupra dispersiei luminii în culori. În detalierea experimentului său obiectele sferice (vase de sticlă umplute cu apă), s-a apropiat foarte mult de descoperirea teoriei lupei, care a fost dezvoltată în Italia 3 secole mai târziu.
Al-Haitham a fost primul care a descris cu exactitate părţile ochiului şi a dat o explicaţie ştiinţifică a procesului vederii. A contrazis teoriile lui Ptolemeu şi Euclid cu privire la vedere, care susţineau că ochiul transmite raze vizuale obiectului. Potrivit teoriei lui, razele vizuale îşi au originea în obiectul vederii, nu în ochi. De asemenea, a incercat să explice vederea binoculară şi a explicat mărirea aparentă a soarelui şi a lunii prin apropierea orizontului.
Alhazen este cunoscut, mai ales, pentru folosirea timpurie a Camerei Obscure.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s