Jules Verne, imaginea viitorului

SIL7-30-01Născut la data de 8 februarie 1828, în Nantes, Franţa, Jules Verne a fost numit, pe bună dreptate, “Părintele Science-Fiction-ului“. La vârsta de 35 de ani a scris prima sa nuvelă – “5 săptămâni în balon“, devenind al doilea cel mai tradus autor din lume. Cărţile sale au fost o sursă de inspiraţie pentru tehnologia viitorului, descriind numeroase invenţii şi tehnologii evoluate, cu mult înainte de a exista.

 1. Submarinul electric20.000 de leghe sub mare (1870) – căpitanul Nemo parcurgealvinhistory_21887 oceanul într-un submarin electric “Nautilus“, nu foarte diferit de un submarin modern din anii ’60.
 2. Ştirile televizateÎn secolul XXIX. O zi din viaţa unui ziarist american în anul 2889 (1889) – descria o alternativă la ziare: “În loc să fie printat, Earth Chronicle este comunicat abonaţilor, în fiecare dimineaţă, care află ştirile zilei din interviuri cu reporteri, oameni de stat şi ştiinţă“. Prima difuzare a avut loc la 30 de ani după scrierea lui J.Verne, în anii ’20.
 3. Pânzele solareDe la pământ la lună (1865) – J.Verne specula existenţa un aeronave800px-Sunjammer-solar-sail-prototype alimentate solar, lumina fiind “agentul mecanic” care ar ajuta vasele să navigheze spre lună, planete şi stele – foarte similar cu misiunea Sunjammer lansată de NASA în 2015.
 4. Capsulele spaţialeDe la pământ la lună (1865) – J.Verne imagina un fel de proiectil realizat din aluminiu, care ar putea transporta pasageri pe lună – povestea include trei pasageri şi descria foarte detaliat efectul gravitaţiei zero asupra corpului uman. Aceasta este foarte similară cu prima călătorie pe lună din 1965.
 5. Scrisul pe cerÎn secolul XXIX. O zi din viaţa unui ziarist american în anul 2889 (1889) – descria reclame atmosferice: “Toată lumea a remarcat acele reclame enorme reflectate din nori, atât de mari încât puteau fi văzute de populaţia întregului oraş sau chiar a ţării“.
 6. VideoconferinţaÎn secolul XXIX. O zi din viaţa unui ziarist american în anul 2889 (1889) – propune un sistem prin intermediul căruia se puteau transmite imagini cu ajutorul unor oglinzi conectate prin fire. Telefonul lui Graham Bell exista deja de câţiva ani.
 7. Pistolul cu electroşocuri20.000 de leghe sub mare – descria un pistol care declanşa un şoc electric puternic, care putea să omoare un animal.
 8. ElicopterulRobur Cuceritorul (1886)– inventatorul Robur declara că maşinăriile motorizate, mai grele decât aerul, sunt viitorul, iar Albatrosul său este precursorul elicopterului modern – o platformă enormă înălţată cu ajutorul unor elice paralele cu solul.
 9. Dronele de războiParisul în secolul XX (scrisă în 1860, apărută în 1994) – descrie povestea unui absolvent de 16 ani, care încearcă să îşi găsească locul în lume; în încercarea sa de a se înrola descoperă că nu mai este nevoie de soldaţi, întrucât războiul este condus de maşinării, operate şi întreţinute de chimişti şi ingineri.
 10. Spectacolele holograficeCastelul din Carpaţi (1892)– introduce ideea folosirii de holograme şi înregistrări audio în vederea simulării unui spectacol.
 11. Scaunul electricParisul în secolul XX (scrisă în 1860, apărută în 1994) – descrie o platformă destinată execuţiei publice, însă unealta folosită este un scaun conectat la curent electric. Proprietăţile periculoase ale electricităţii erau cunoscute în 1863 când a publicat cartea, însă este folosit pentru curmarea unei vieţi în 1888, când primul scaun electric a fost realizat în New York.
 12. Rachete teleghidateFacing the Flag (1896)– este descrisă o super navă de război, Fulgurator, care cade în mâinile unor piraţi şi care putea să tragă cu rachete care îşi puteau schimba cursul în aer. Primele rachete de acest tip sunt folosite în timpul celui de-al doilea război mondial.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s