DADA

Toată lumea vorbeşte de DADA zilele aceste şi nu degeaba: se împlinesc 100 de ani de la apariţia acestei mişcări.

Să ne lămurim un pic: Ce este Dada?

Dada este o mişcare artistică şi literară, pornită din nemulţumirea faţă de valorile tradiţiei sociale şi practicilor artistice din perioada primului război mondial (1914-18). Războiul a confirmat degradarea structurilor sociale care au dus la o asemenea violenţă.

Între 1916 şi mijlocul anilor ’20, artişti din Zürich, New York, Köln, Hanovra şi Paris au declarat un atac împotriva artei convenţionale şi a gândirii raţionale.

Theo-Van-Doesburg.-etc.-Small-Dada-Evening-397x395The beginnings of Dada were not the beginnings of art, but of disgust” (Tristan Tzara)

Mişcarea a fost fondată de poetul de origine română Tristan Tzara la 6 februarie 1916, în Zürich. Intelectualii, dezertorii, refugiaţii politici şi toţi cei care erau împotriva războiului se vor reuni în jurul lui Tzara, la aşa-numitul Cabaret Voltaire, încercând să răspundă absurdului prin.. absurd. Artiştii mişcării nu împărăşeau un stil sau o practică comune, ci, mai degrabă, dorinţa de a distruge înşelătoriile raţiunii şi de a descoperi o ordine iraţională.

Denumirea “Dada” a avut parte de definiţii de  tipul: Dada este ironie, Dada este anti-artă, însă numele în sine este posibil să fi fost ales la întâmplare din dicţionar sau selectat în mod conştient pentru conotaţia acestuia: caluţ de lemn (fr.) sau da, da (rusă). Doar dadaiştii ştiu ce este dada.

hannah-hoch

Dada este local. Dada este global. Dada este universal.

Dada este local. Există un anumit tip de dadaism în Zürich, diferit faţă de cel din Paris sau New York, de exemplu, preluând marca locală.

Dada este global. A fost o mişcare internaţională, reunind artişti din mai multe ţări, chiar şi femei-artist.

Dada este universal. Dada a existat înainte de a lua naştere Dada şi nu poate fi redus la un simplu “-ism” în istoria artei. Dada este haosul din care a luat naştere ordinea.

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s