Femei artist: Natalia Gontcharova

560626_3140049181909_949613135_n
Larionov deghizat şi Gontcharova, la Paris

NATALIA GONTCHAROVA (1881-1962), după terminarea bacalaureatului decide să îşi continue studiile şi urmează cursuri de istorie, botanică, zoologie şi medicină, iar în 1901 intră la Şcoala de Pictură, Sculptură şi Arhitectură, din Moscova. În clasa lui Pavel Trubetskoi, Natalia se formează ca sculptor, iar în urma întâlnirii cu Larionov optează pentru pictură.
În perioada 1903-1906 arta sa reflectă, la fel ca şi cea a lui Larionov, caracteristici ale impresionismului şi neo-impresionismului.
Din 1906, este invitată să expună în secţiunea rusă a Salonului de Toamnă, patronată de Diaghilev. Din 1908, Gontcharova şi Larionov organizează 3 expoziţii în care prezintă lucrări realizate de Gaugain, Van Gogh, Cézanne, Matisse şi gruparea fovilor. În perioada următoare, sub influenţa picturii ruseşti de icoane şi a artei asiatice, îşi dezvoltă un stil în care figurile şi spatiul sunt simplificate, un stil cubist, cu contururi accentuate, detaşându-se clar de pictura impresionistă, iar la fel ca şi Malevich, se consacră subiectelor vieţii cotidiene a ţăranilor.
În 1910, în contextul unei expoziţii a Societăţii de estetică liberă, lucrările sale (nuduri şi lucrarea „Zeul fecundităţii”) fac subiectul unui scandal fiind clasate drept pornografice şi sunt retrase din expoziţie de către poliţie. Tablourile sale religioase sunt acuzate, de asemenea, de blasfemie. În ciuda criticilor, Gontcharova şi Larionov vor organiza alte expoziţii şi fondează gruparea „Valetul de Romb”.
În 1912 cei doi participă la a doua expoziţie a grupării Der Blaue Reiter (Călăreţul Albastru), în München, şi la a doua expoziţie postimpresionistă organizată de criticul Roger Fry la Londra.
În 1913, la apogeul fazei futuriste, Gontcharova joacă în filmul „Dramă în cabinetul futurist nr. 13”. Alături de interesul său pentru arta folclorică şi primitivă, caută din ce în ce mai mult să creeze figuri formale capabile să conştientizeze dezvoltarea societăţii moderne şi industrializate. La fel ca şi Larionov, asociază în lucrările sale elemente cubiste şi futuriste şi lucrează potrivit conceptului raionist.

În 1914 cei doi părăsesc Rusia pentru a lucra la Paris cu Serghei Diaghilev la baletele sale. Pe lângă costume, Natalia creează şi decoruri de balet, inspirată de modele ruseşti vechi. Succesul spectacolului „Cocoşul de aur”, pentru care a lucrat, îi aduce un renume ca decoratoare şi costumieră de teatru.

552844_3140051141958_421014943_nÎn 1916 pleacă în Spania cu trupa lui Diaghilev, unde găseşte o nouă sursă de inspiraţie în arta populară spaniolă, iar la începutul lui 1917 la Roma, unde îl cunoaşte pe Picasso.
Nefiind interesată de vânzarea lucrărilor sale, precum nici de frecventarea scenei artistice, influenţa sa începe să scadă. Din motive politice, cei doi nu se întorc în Rusia după revoluţie, iar după al doilea război mondial, cei doi trăiesc retraşi în apartamentul lor parizian, unde Gontcharova pictează lucrări abstracte.
În 1954, în urma expoziţiei lui Diaghilev, organizată la Edinburg şi Londra, lucrările Nataliei Gontcharova sunt redescoperite. În 1961, cu un an înainte de moartea sa, British Arts Council organizează o primă retrospectivă Gontcharova – Larionov.
Gontcharova a fost unul dintre cei trei lideri ai mişcării neo-primitiviste ruse, alături de Larionov şi David Burliuk. Opera sa polimorfă prezintă toate faţetele avangardei începutului de secol XX şi este marcată de numeroase schimbări de stil.

Natalia Gontcharova pare a fi fost pe picior de egalitate cu colegii săi avangardişti. Ea a fost preocupată mai mult de stabilirea identităţii sale ca modernistă şi rusoaică, decât ca femeie. Subiectul „masculin” al echipamentului electric a fascinat-o. Marina Tsvetaïeva susţinea că Gontcharova a fost primul artist care a introdus elementul mecanic în pictură, fiind prima care a tratat obiectele mecanice ca pe obiecte care-şi au propria existenţă.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s