Idei de joaca I

774-0528_PI_1000263AL03

Am extras câteva idei de joacă (10-15min de joacă pentru bebeluşi) propuse de Lawrence E. Shapiro în cartea sa: Limbajul secret al copiilor :

1.Eu şi cu tine

Luaţi o oglindă pentru copii şi oglindiţi-vă în ea împreună cu copilul vostru. Arătaţi în oglindă figura voastră şi apoi pe a lui. Strâmbaţi-vă în oglindă şi urmăriţi care sunt reacţiile lui. Observaţi dacă încearcă să imite în oglindă ceea ce faceţi sau dacă întinde mâna înspre oglindă.

Mesajul jocului: Tu şi cu mine suntem interconectaţi. Uite cât de bine ne distrăm împreună.

*** Aceasta poate funcţiona şi cu o oglindă mare de pe dulap. Întotdeauna mi s-a părut că jocul în oglindă linişteşte copilul şi este şi amuzant. Încercaţi şi voi!

2.Tic-tac

Luaţi copilul în braţe şi legănaţi-l înainte şi înapoi ca pendulul unui ceas.

Mesajul jocului: Hai să avem o aventură împreună! Nu îţi voi da drumul. Poţi avea încredere în mine.

*** Legănatul este plăcut şi amuzant pentru copii.

3.Unde sunt?

Plimbaţi-vă în jurul scaunului lui, ieşind din câmpul lui vizual, şi întrebaţi-l: Unde sunt?, aşteptând ca acesta să se întoarcă după voi şi să vă caute cu privirea.

Mesajul jocului: Poţi să îmi recunoşti vocea şi să mă găseşti atunci când ai nevoie de mine.

4.Cu-cu

Ascundeţi-vă faţa după o batistă sau un alt obiect, apoi ieşiţi la iveală.

Mesajul jocului: Chiar dacă plec şi nu mă mai vezi, tot mă întorc la tine.

*** Mai târziu copilul va învăţa să facă şi el cu-cu, ascunzându-se el.

5.Loveşte în tigaie

Ţineţi o tigaie la o distanţă de câţiva centimetri de piciorul copilului, în timp ce acesta este culcat pe spate. Folosiţi-o ca pe o ţintă în care să lovească. Scoateţi un sunet şi faceţi o grimasă atunci când reuşeşte să atingă tigaia.

Mesajul jocului: Atunci când faci un gest, eu îţi răspund. Îmi place când te concentrezi şi te străduieşti.

*** Cred că funcţionează foarte bine cu orice alt obiect, nu neapărat tigaie. Bebeluşul se va amuza la auzul zgomotelor pe care le faceţi şi se va bucura când atinge obiectul.

6.Te prind!

Când bebeluşul începe să se târască, spuneţi-i: Stai că te prind!, cu o voce zglobie. Lăsaţi-l să avanseze puţin, apoi prindeţi-l şi frecaţi-vă nasul de al lui (la început mai delicat, iar apoi, dacă îi place, puţin mai ferm).

Mesajul jocului: Asta e puţin cam înfiorător, dar poţi să-ţi controlezi temerile. Poţi să controlezi mai multe sentimente în acelaşi timp.

*** Jocul de-a prinselea poate să difere de la familie la familie.

7.Hai să facem ceva împreună

Între 10 şi 12 luni, bebeluşul va începe să imite ceea ce faceţi. Daţi-i o lingură şi un castronel pentru a vă imita când amestecaţi ceva, o mătură de jucărie pentru a se face că mătură şi el sau un ciocănel de plastic cu care să ciocănească.

Mesajul jocului: Îmi place când faci şi tu ce fac eu. Îmi place să te învăţ ce să faci.

*** Bebeluşul poate chiar să stea în scăunelul lui în bucătărie când gătiţi ca să vadă ce faceţi. Acesta va încerca să vă imite daca îi daţi câteva ustensile de bucătărie (lingura de lemn, ustensile de plastic sau silicon..) şi un castronel de plastic. (Această activitate propusă de Shapiro este similară cu cele din metoda Montessori, despre care vom vorbi într-o postare viitoare).

De asemenea, Shapiro propune urmărirea a 4 etape când ne jucăm:

  1. Pregătirea: împrăştierea jucăriilor, pregătirea jucăriilor/obiectelor pentru activitatea propusă etc. – Este timpul să ne jucăm!
  2. Salutul: Eşti gata de joacă, …? – se poate rosti şi numele bebeluşului, care de la 3 luni începe deja să îl recunoască.
  3. Interacţiunea: jocul propriu-zis, care presupune un dialog între părinte şi copil, de tipul: Hai să ne jucăm, Sunetele! Îţi place sunetul pe care îl scoate…? Îţi place…? Bravo! Acum poţi să o zornăi singură. Chiar dacă copilul nu înţelege ceea ce spunem, el va descoperi limbajul.
  4. Despărţirea: este momentul în care copilul începe să se plictisească, îndreptându-şi atenţia în altă parte, moment în care îi putem propune altă activitate. Înainte de a trece la altă activitate este bine ca jucăriile folosite deja să fie strănse şi puse la loc.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s